dinsdag 11 januari 2011

Zijn zonnepanelen rendabel?

Subsidie op zonnepanelen

Na de afschaffing van de subsidie op zonnestroomsystemen in 2003, is de markt voor zonne-energie in Nederland er een aantal jaren slecht aan toe geweest. Echter, dankzij de komst van de SDE-regeling in april 2008, is de sector weer aardig opgeveerd. Velen hebben intussen kunnen profiteren van de subsidie op zonnepanelen en hebben mede hierdoor een winstgevende PV-installatie op het dak liggen.

Met het aantreden van het nieuwe kabinet, gaat de SDE-regeling voor 2011 behoorlijk op de schop. Over de precieze opbouw van de nieuwe SDE+ regeling is nog niet veel bekend, maar minister Verhagen verwacht de regeling sowieso pas medio 2011 open te kunnen stellen. Wat de gevolgen zijn voor de subsidiëring van zonnepanelen is nog onbekend, maar de verwachting is wel dat deze gewoon blijft bestaan.

Het subsidiebedrag bedroeg voor 2009 33 cent per geproduceerde kWh. Dit bedrag komt tot stand door de gemiddelde energieprijs (voor 2009 €0,202/kWh) af te trekken van het toenmalige plafond van €0,526. Het subsidiebedrag wordt ieder jaar aangepast, getuige de lichte daling in 2010. Voor 2010 gold, dat het basisbedrag is verlaagd naar €0,474 per geproduceerde kWh. Dit omdat zonnepanelen het afgelopen jaar forst goedkoper zijn geworden; door het geld uit te smeren, kunnen meer projecten worden ondersteund. De subsidiepot is goed voor de sponsoring van ongeveer 26MW aan kleinschalige projecten (zie ministerie van economische zaken). Voor de gemiddelde particulier betekent dit dat er gemiddeld over de looptijd van 15 jaar een subsidiebedrag van 24,4 cent per geproduceerde kWh ontvangen wordt. Voor grotere installaties (tussen de 15kWp en 100kWp) is nog eens geld opzij gezet voor ongeveer 11MW. Het subsidiebedrag komt voor grote projecten neer op ongeveer €0,35 per geproduceerde kWh.

Er wordt geen subsidie gegeven op de aanschaf van zonnepanelen. De oude salderingsregeling, waarin het door u opgewekte vermogen van uw energierekening wordt afgetrokken, blijft naast deze subsidie ook bestaan.

Als u in aanmerking wilt komen voor subsidie, dient uw installatie wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

Uw systeem werkt met zonnepanelen. De subsidie is niet van toepassing op zonneboilers of zonnecollectoren. Voor deze systemen komt u in aanmerking voor een andere regeling, die verderop op deze pagina wordt besproken.Het betreft een nieuw systeem, dat op 1 april 2008 nog niet was geïnstalleerd. Er mogen geen tweedehands materialen in de fotovoltaïsche installatie verwerkt zitten.Het door u voor subsidie aangemelde systeem start binnen nu en drie jaar met produceren.Het systeem levert tussen de 1000 en 1500 Watt-piek. Let op: het veel voorkomende 600 Wp is dus niet genoeg!De panelen moeten geplaatst zijn op of tegen een gebouw waarvoor een woningvergunning is uitgegeven.U staat ingeschreven bij certIQ. Deze instantie certificeert het door u geleverde vermogen als groene stroom.

De uitvoering van de subsidie is toevertrouwd aan de instantie senternovem. Zie hun website en het persbericht van het ministerie van economische zaken voor meer informatie over de subsidie op zonnepanelen.

Op momenten dat u minder elektriciteit gebruikt dan de zonnepanelen produceren, levert u feitelijk stroom aan het net. De salderingsregeling houdt in dat u de eerste 3000 kWh aan elektriciteit die u netto aan het net heeft geleverd, mag verrekenen met de elektriciteit die u van de energieleverancier koopt. In praktische termen; levert u meer dan u verbruikt, dan zal de meter teruglopen. Let op: u heeft hiervoor wél een meter nodig die terug kan lopen, een zogenaamde ferrarismeter zonder terugloopblokkering. Heeft u deze niet, dan bent u een dief van uw eigen portemonnee en wordt u sterk aangeraden bij uw leverancier te informeren naar vervanging van uw huidige meter. Heeft u deze wel en kondigt uw energieleverancier aan deze te vervangen, maak er dan melding van dat u zonnepanelen op uw dak heeft staan en verzoek het bedrijf de huidige meter te laten hangen. Mits de meter niet aan het einde van zijn levensduur is, is het energiebedrijf verplicht aan dit verzoek te voldoen. Is de meter aan het einde van zijn levensduur, vraag dan om installatie van een meter die terug kan tellen. In sommige gevallen zal dit geld kosten, omdat een dergelijke meter duurder is.

Naast de landelijke SDE-regeling, zijn er in veel gemeenten lokale regelingen beschikbaar. Deze kunt u bovenop de SDE aanvragen. In de meeste gevallen is het raadzaam uw installateur te laten weten dat u in aanmerking wenst te komen voor deze subsidie. Ook is het belangrijk te onthouden dat iedere gemeente eigen voorwaarden stelt aan de subsidie; informeer u dus goed. Hieronder een aantal voorbeelden van lokale initiatieven. Zie de sites van beldezon en de energie subsidiewijzer voor een uitgebreidere lijst met lokale subsidies:

Amsterdam: de gemeente Amsterdam geeft onder de titel zon op je dak vanaf 14 september 2009 een subsidie op zonnepanelen. Het betreft een eenmalige aanschafsubsidie van €1500.Bloemendaal: de gemeente Bloemendaal kent een subsidie duurzame energietechnieken bestaande woningen. De subsidie bestaat uit een eenmalige vergoeding van €2,50 per Wp.Deurne: de gemeente Deurne heeft een subsidieregeling energie maatregelen, waarin een eenmalige subsidie van €0,55 per Wp voor zonnepanelen is opgenomen.Eindhoven: in Eindhoven is een speciale energiebesparingslening beschikbaar. Deze regeling stelt u in staat tegen een zeer lage rente een lening af te sluiten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.Noord-Brabant: onder het motto Brabant bespaart kunnen particulieren een eenmalige subsidie van €500 krijgen, mits zij twee of meer energiebesparende maatregelen nemen. Zonnepanelen vallen ook hieronder.Hoorn: de gemeente Hoorn geeft met ingang van 9 juli een extra subsidie. Het betreft een eenmalige aanschafsubsidie van €1 per wattpiek. Zie de website voor meer info.

Staat uw gemeente er niet tussen? Controleer dan voor de zekerheid de site van uw gemeente of er niet toch iets mogelijk is!

Hieronder uitleg over de subsidie op het NOS journaal.

Top50 solar


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten